sobota, 29 sierpnia 2015

SERNIK WIEDEŃSKI Pana Edka

  • 1,2 kg sera białego (nie gotowego, zmielonego bo ma za dużo wody)
  • 250 g cukru pudru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 10 jaj
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • sok z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Ser zmielić 2-krotnie przez maszynkę. Cukier utrzeć z żółtkami i tłuszczem. Następnie dodawać porcjami zmielony ser. Na koniec dać mąki, bakalie, sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek i lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 1½ godziny na wolnym ogniu.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz