piątek, 13 listopada 2015

BABKA DWUKOLOROWA

  • 5 jaj
  • 250 g cukru pudru
  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka śmietany
  • 100 g masła lub margaryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z cytryny

Masło utrzeć na pulchna masę, dodać kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny. Następnie dodać mąkę, śmietanę, sok z cytryny i ucierać dalej. Ubić piane z białek i lekko wymieszać.
Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką formy około 2/3 ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i wyłożyć na wierzch formy.

Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 45 minut, do godziny.

Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz