środa, 27 stycznia 2016

GOŁĄBKI z mięsem

  • 1 główka kapusty białej zwykłej
  • 750g ryżu (nie w torebkach)
  • 750g mięsa (np. chudy boczek + karkówka lub łopatka, od szynki wieprzowina)
  • 2-3 cebule

Ryż ugotować w nieogolonej wodzie. Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu.
Mięso zmielić lub pokroić, połączyć z ugotowanym ryżem i podsmażoną cebulką, posolić i popieprzyć do smaku.
Kapustę sparzyć w wodzie lub w mikrofalówce. W garnku na spodzie ułożyć kilka liści. Farsz nałożyć na każdy liść i zawijać gołąbki, układać w garnku ściśle obok siebie. Na wierzchu przykryć ponownie zapasowymi liśćmi z kapusty.
Zalać garnek w ¾ wodą osoloną do smaku i przykryć pokrywką.
Piec w piekarniku ustawionym na 120 stopni od 1,5 do 2 godzin.

Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowo- grzybowym.