czwartek, 28 stycznia 2016

TAGLIATELLE z cukinii z kurczakiem i sosem czosnkowo-jogurtowym

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki zielonego groszku
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 3 łyżki brązowego ryżu

Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Filet z kurczak, umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie kurczaka pokroić w kawałki i podsmażyć na oliwie, wraz z cebulką. Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki skroić długie cienkie paski. Dodać do kurczaka wraz z groszkiem, podlać woda i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Gotową potrawę wymieszać z sosem czosnkową-jogurtowym. Podawać z brązowym ryżem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz