niedziela, 17 stycznia 2016

MAKARON ZAPIEKANY z bakłażanem, dynią i mozzarellą

  • 250 g makaronu żytniego razowego
  • 1 bakłażan
  • 250g dyni po obraniu
  • ½ cebuli
  • 1 kulka mozzarella light
  • imbir
  •  1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odlewamy wodę, lekko studzimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana i cebulę, solimy, podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Dodajemy do makaronu.
Na patelnię na której smażyliśmy bakłażana wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię, delikatnie oprószamy imbirem, dodajemy miód, smażymy chwilę i podlewamy wodą. Dusimy ok. 5 minut. Dodajemy do makaronu.
Dokładnie mieszamy makaron z bakłażanem i dynią po czym dodajemy drobniutko posiekaną mozzarellę i ponownie dokładnie mieszamy.

Masę makaronową wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przyklepujemy aby wyrównać i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 - 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz