- 4 piersi kaczki
- 4 jabłka
- sól
- czerwony pieprz
- liście laurowe
- olej
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem,
delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą i czerwonym pieprzem. Posmarować
olejem, dodać listki laurowe( 3/4 szt.), zawinąć w folię i odstawić do lodówki
na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z
nasion.
Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z
dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część
jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st . Co jakiś czas, mięso
należy polewać sosem.
Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia
wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się
podpiekły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz