poniedziałek, 11 stycznia 2016

PIECZONE PIERSI Z KACZKI z jabłkami

  • 4 piersi kaczki
  • 4 jabłka
  • sól
  • czerwony pieprz
  • liście laurowe
  • olej

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą i czerwonym pieprzem. Posmarować olejem, dodać listki laurowe( 3/4 szt.), zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion.
Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st. Co jakiś czas, mięso należy polewać sosem.

Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się podpiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz