piątek, 1 stycznia 2016

BAKŁAŻAN z mozzarellą

  • 1 bakłażan
  • ser mozzarella wersja light
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz 
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry o grubości do 1 cm.
Każdy plaster, z obu stron posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie bakłażan puści wodę, a na jego wierzchu zobaczymy kropelki, które ściągamy (osuszamy) ręcznikiem papierowym.
W czasie, gdy bakłażan będzie puszczał wodę, obieramy pomidora ze skóry (można go sparzyć, będzie łatwiej i szybciej), kroimy w kostkę, a następnie na odrobinie oliwy podsmażamy zmiażdżony i drobno pokrojony czosnek oraz naszego pomidora. Pod wpływem temperatury pomidor przemieni się w sos pomidorowy, który według uznania doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Osuszonego bakłażana smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej wykorzystując w tym celu pędzelek i układamy na patelni grillowej. Smażymy do miękkości.
Na talerzu układamy bakłażana, a na nim pokrojoną w plastry mozzarelę.
Całość polewamy ciepłym sosem z pomidora i posypujemy bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz