- 1 bakłażan
- ser mozzarella
wersja light
- 1 duży pomidor lub
2 małe
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- bazylia,
- sól,
- pieprz
Bakłażana
myjemy i kroimy w plastry o grubości do 1 cm .
Każdy
plaster, z obu stron posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie
bakłażan puści wodę, a na jego wierzchu zobaczymy kropelki, które ściągamy
(osuszamy) ręcznikiem papierowym.
W czasie,
gdy bakłażan będzie puszczał wodę, obieramy pomidora ze skóry (można go
sparzyć, będzie łatwiej i szybciej), kroimy w kostkę, a następnie na odrobinie
oliwy podsmażamy zmiażdżony i drobno pokrojony czosnek oraz naszego pomidora.
Pod wpływem temperatury pomidor przemieni się w sos pomidorowy, który według
uznania doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ulubionymi przyprawami.
Osuszonego
bakłażana smarujemy oliwą z oliwek, najlepiej wykorzystując w tym celu pędzelek
i układamy na patelni grillowej. Smażymy do miękkości.
Na talerzu
układamy bakłażana, a na nim pokrojoną w plastry mozzarelę.
Całość
polewamy ciepłym sosem z pomidora i posypujemy bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz