2 nogi z kurczaka bez skóry- duże opakowanie jarzynki ( u mnie sprzedają
takie, w którym mam 3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ kapusty, pół selera,
kawałek pora oraz kilka gałązek pietruszki)
- 10 sztuk czarnego pieprzu
- 3-4 liście laurowe
- cebula opalona na ogniu lub pokrojona i
podsmażona na patelni (prawie do sczernienia)
Do 5 litrowego garnka wlewamy zimną
wodę, wkładamy nogi z kurczaka, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym
ogniu. Po ok. 30 minutach zdejmujemy tzw. szumowinę (biało-szara piana).
Dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze części wraz z opaloną cebulą.
Przykrywamy garnek i gotujemy bardzo powoli 1,5 – 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Im wolniej tym lepiej. Potem bulion
odcedzamy na sitku (nie ma co się przejmować, jak fragmenty warzyw będą pływać,
bulion nie musi być klarowny). Dzielimy następnie na
5 równych porcji i przelewamy do woreczków, zakręcamy, zapinamy klipsa i wkładamy do zamrażarki.
5 równych porcji i przelewamy do woreczków, zakręcamy, zapinamy klipsa i wkładamy do zamrażarki.