sobota, 2 stycznia 2016

BULION WARZYWNY light


  • 2 nogi z kurczaka bez skóry
  • duże opakowanie jarzynki ( u mnie sprzedają takie, w którym mam 3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ kapusty, pół selera, kawałek pora oraz kilka gałązek pietruszki)
  • 10 sztuk czarnego pieprzu
  • 3-4 liście laurowe
  • cebula opalona na ogniu lub pokrojona i podsmażona na patelni (prawie do sczernienia)

Do 5 litrowego garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy nogi z kurczaka, liście laurowe i pieprz. Gotujemy na małym ogniu. Po ok. 30 minutach zdejmujemy tzw. szumowinę (biało-szara piana). Dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze części wraz z opaloną cebulą. Przykrywamy garnek i gotujemy bardzo powoli 1,5 – 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Im wolniej tym lepiej. Potem bulion odcedzamy na sitku (nie ma co się przejmować, jak fragmenty warzyw będą pływać, bulion nie musi być klarowny). Dzielimy następnie na
5 równych porcji i przelewamy do woreczków, zakręcamy, zapinamy klipsa i wkładamy do zamrażarki.