piątek, 5 lutego 2016

GULASZ WĘGIERSKI DO PLACKÓW

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1,5łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki (spore) kminku mielonego
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i kminek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojone w mięso. Przesmażyć (ok.10min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garna, podlać 1/3 szklanki wody.

Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki. Całość podsmażyć ok. 5-7min. Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, ziele ang., liść laurowy i pieprz. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku ponownie kminkiem (sos ma intensywnie pachnieć kminkiem).

Przepis pochodzi z:http://gotuj-sie-do-gotowania.blogspot.com/2015_01_01_archive.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz