sobota, 6 lutego 2016

RYŻ z jabłkami

  • 1 1/2 szklanki ryżu lub 2 torebki
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 kg jabłek winnych
  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, dodać do nich zmielony cynamon.
Ryż ugotować dodając do niego wodę, mleko, margarynę i sól. Ugotowany ryż ostudzić.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru. Dodać do wystudzonego ryżu. Następnie ubić pianę z białek dodając do nich 2 łyżki cukru. Pianę lekko wymieszać z ryżem.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, włożyć połowę ryżu, następnie jabłka z cynamonem i kolejną porcję ryżu. Na wierzchu położyć margarynę ostruganą (ryż będzie zarumieniony z wierzchu). Naczynie przykryć.

Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 45 minut.

Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz