czwartek, 18 lutego 2016

KACZKA W CAŁOŚCI PIECZONA Z JABŁKAMI

  • kaczka – ok. 2,5 kg
  • 2 twarde, kwaśne jabłka
  • 2 cebule + 1 do sosu
  • kilka gałązek tymianku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • sól, pieprz


Umytą i osuszoną kaczkę nacieramy solą i pieprzem. Obieramy jabłka, tniemy na ćwiartki. Cząstki jabłek i cebuli wkładamy kaczce do brzucha razem z gałązkami tymianku i plasterkami imbiru, szczelnie zaszywamy. Kładziemy piersią do dołu w brytfannie, podlewamy szklanką gorącej wody i wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 120 stopni piekarnika na 3,5 godziny, często w trakcie podlewając wytworzonym sosem. Na 1 godzinę przed końcem pieczenia robimy sos. Cebulę kroimy w grube piórka, oczyszczone warzywa na duże kawałki. Na patelni karmelizujemy lekko cukier puder, dodajemy koncentrat, dokładnie mieszając, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, dokładamy cebulę i pozostałe warzywa, gotujemy bez przykrycia godzinę. Podajemy do kaczki.

Przepis pochodzi z: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/kaczka-pieczona-z-jablkami2

1 komentarz:

  1. kaczka z jabłkami kojarzy mi się z dzieciństwem :) aż się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń