piątek, 19 lutego 2016

KRUPNIK NA KOŚCIACH

  • 2-3 kości od schabu (zależy jak są duże i mięsne)
  •  kilka plastrów wędzonego boczku
  • kilka suszonych grzybków
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku (nieobrane)
  • 1.2 szklanki kaszy jęczmiennej (perłówki)
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, kilka kuleczek ziela i pieprzu, korzeń lubczyku suszony i mielony, chilli
Kości, opaloną cebulę, 2 marchewki, 1 pietruszkę, seler, liść laurowy, grzybki, czosnek i ziele nastawić jak na rosół. Sól dodajemy też od razu, bo że nam bulion zmętnieje to nie ma znaczenia, a to mięso ma być smaczne. Kiedy mięsko będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości wyjąć je i odłożyć do ostygnięcia (potem obierzemy je i wrzucimy do zupy). Boczek zesmażyć, dodać do bulionu. Kaszę można przepłukać, gotujemy ją w wywarze jakieś 10-15 minut, tak na półtwardo.

1 marchewkę i jedną pietruszkę zetrzeć na tarce albo pokroić w małą kostkę, dodać do zupy, gotować znowu z 10 minut. W tym czasie ziemniaki pokroić w kosteczkę i wrzucić do gara – kasza powinna już być miękka. Gotować aż kartofelki będą dobre, dodać mięsko i doprawić wg uznania. 

Przepis pochodzi z: http://mamamarzynia.blogspot.com/2013/11/krupnik-na-kosciach-od-schabu-nie-tylko.html