sobota, 20 lutego 2016

MUFFINY CYTRYNOWE


12 sztuk                
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu, kefiru, maślanki
  • 125 g masła, roztopionego

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem oraz roztopionym i ostudzonym masłem (można krótko zmiksować).
Wlać do miski z sypkimi składnikami i mieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto powinno pozostać lekko grudkowate.
Ciasto wykładać do foremek na muffiny. Piec do suchego patyczka ok. 20 minut.