sobota, 27 lutego 2016

ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

•  2 pęczki białych szparagów
•  1 duża cebula
•  4 łyżki masła
•  1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
•  1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
•  drobno zmielony pieprz
•  100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
•  do podania: chipsy z bekonu - plasterki bekonu wytopione na patelni i odsączone na papierowych ręcznikach
•  listki rukwi wodnej lub rukoli (opcjonalnie)

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na 2 cm kawałki. W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać szparagi (oprócz główek), dodać 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1-2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować w blenderze z dodatkiem śmietanki kremówki na idealnie gładki krem (około 1 minuta miksowania), pozostawiając kilka główek szparagów do dekoracji.

Do zupy dodać pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu i podgrzać przed podaniem na małym ogniu. Podawać z chipsami z bekonu i tartą gałką muszkatołową oraz opcjonalnie z rukwią wodną lub rukolą.

Przepis pochodzi z: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zupa_krem_z_bialych_szparagow/przepis.html

1 komentarz: