środa, 25 maja 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM


ok. 10 ciasteczek

  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jajo wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać do roztrzepanego jaja, wymieszać. Następnie dodać miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon.
Całość ponownie wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką niewielkie porcje ciasta i formując płaskie ciasteczka.
Ciastka piec przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsunąć je na kratkę-ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowywać je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.