wtorek, 7 czerwca 2016

TORT LEŚNY MECH

Tortownica 21 cm


Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
  • 320 ml cukru
  • 320 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125g serca mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny / sok z cytryny
  • 1 owoc granatu

Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć i zblenderować z połową oleju. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej ze szpinakiem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 50 minut do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa lub 3 blaty. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Składniki masy umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Jeśli mamy 3 blaty to masę podzielić na pół. Jeśli jeden, to wykładamy do złożonej tortownicy całość masy, na wierzch układamy pokruszone ciasto i posypujemy owocem granatu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz