poniedziałek, 20 czerwca 2016

SOS WINEGRET

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.

Wciskamy do słoika sok z cytryny. Dodajemy musztardę, oliwę oraz łyżkę miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy dokładnie słoik i potrząsamy nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz