Tortownica 26 cm
Ciasto:
- 150g zmielonych
orzechów (włoskie, laskowe)
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki bułki
tartej
- 3 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
Ubić
10 żółtek z cukrem dodać zmielone orzechy, wsypać bułkę tartą, mąkę i proszek do
pieczenia. Na koniec do masy dodać 10 białek ubitych na pianę. Piec w
tortownicy wysmarowanej tłuszczem w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do tzw, „suchego
patyczka”. Po ostudzeniu przekroić na pół w celu uzyskania dwóch krążków.
Masa:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 ½ kostki masła
- zaparzona mocna
kawa
- 50g zmielonych
orzechów do dekoracji
Całe
jajka i cukier dobrze ubić na parze. Natychmiast zdjąć z pary naczynie i włożyć
do miski z zimną wodą, dalej ubijać do ostygnięcia. W międzyczasie masło utrzeć
na gładką masę i powoli dodawać do niego masę ubitą na parze. Na koniec wlać
wcześniej zaparzoną i ostudzoną kawę.
Przekrojone
krążki posmarować w środku, następnie brzegi, a na końcu wierzch. Posypać
zmielonymi orzechami. Wstawić do lodówki.