piątek, 16 grudnia 2016

TORT ORZECHOWY Babci Janki

Tortownica 26 cm

Ciasto:
  • 150g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe)
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić 10 żółtek z cukrem dodać zmielone orzechy, wsypać bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec do masy dodać 10 białek ubitych na pianę. Piec w tortownicy wysmarowanej tłuszczem w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do tzw, „suchego patyczka”. Po ostudzeniu przekroić na pół w celu uzyskania dwóch krążków.

Masa:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 ½ kostki masła
  • zaparzona mocna kawa
  • 50g zmielonych orzechów do dekoracji

Całe jajka i cukier dobrze ubić na parze. Natychmiast zdjąć z pary naczynie i włożyć do miski z zimną wodą, dalej ubijać do ostygnięcia. W międzyczasie masło utrzeć na gładką masę i powoli dodawać do niego masę ubitą na parze. Na koniec wlać wcześniej zaparzoną i ostudzoną kawę.
Przekrojone krążki posmarować w środku, następnie brzegi, a na końcu wierzch. Posypać zmielonymi orzechami. Wstawić do lodówki.