piątek, 2 września 2016

MUFFINY Z JABŁKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ


12 sztuk
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka ( np. papierówki)



Kruszonka:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka masła
  • ½  łyżeczki cynamonu

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mleko, jogurt, wanilię i olej , wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).
Wsypać pokrojone na cząstki jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Nałożyć do foremek i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).