12 sztuk
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- ½ szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jabłka ( np. papierówki)
Kruszonka:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i
solą. W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mleko, jogurt, wanilię i olej , wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto
będzie dosyć gęste).
Wsypać pokrojone na cząstki jabłka i jeszcze raz delikatnie
wymieszać.
Nałożyć do foremek i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (do
suchego patyczka).