czwartek, 24 marca 2016

PUSZYSTE PIERNICZKI


  • 700g mąki 
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany (12% albo 18%)
  • ½ szklanki cukru 
  • ½  kostki margaryny
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • karmel (2 łyżki cukru + 2 łyżki wody)

Miód roztopić z margaryną i połączyć z przyprawą do pierników w rondelku.
Zrobić karmel (gotować składniki, aż się troszkę zrumieni), dodać do miodu.
Całość ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ostudzoną masę. Cały czas ucierając, dodać proszek do pieczenia, sodę, śmietanę i mąkę. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrównać.
Owinąć w folię i zostawiamy na noc w lodówce, żeby stężało.
Nazajutrz rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Układać na natłuszczonej blasze, można posmarować roztrzepanym białkiem (wtedy po upieczeniu będą się błyszczeć) i piec w 180 stopniach aż się zrumienią - ok. 11 - 13 minut.
Po wystygnięciu polukrować i ozdobić. Jeśli wsadzisz ostudzone pierniczki do metalowej puszki i dołożysz kawałek jabłka, pierniczki zrobią się mięciutkie.