wtorek, 22 marca 2016

KAPUSTA Z GRZYBAMI (NA PASZTECIKI)

  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ szklanki białego wina lub domowego buliony (ewentualnie wody)
  • ¼ szklanki wody
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać rozmrożone grzyby i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.

Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia.

Przepis własny