niedziela, 28 lutego 2016

PIECZONE FRYTKI

  • 1 kg ziemniaków
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki i płuczemy pod bieżącą wodą w sitku (pozwoli to pozbyć się nadmiaru skrobi). Ziemniaki osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jeżeli frytki będą ułożone osobno, pozwoli to im się równomiernie upiec. Przed pieczeniem delikatnie oprószamy frytki przyprawami (nie przesadzając z ilością przypraw, może to zabić smak samych frytek).
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na funkcji termoobiegu lub grzania górnego i dolnego, na 30min. Jeżeli lubimy bardziej przypieczone i chrupiące to pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 stopni i trzymamy 5 min dłużej w piekarniku. Tak przygotowane frytki idealnie pasują z guacamole i grillowaną piersią z kurczaka oraz sałatką z pomidorów z cebulką.

Przepis pochodzi z:http://bdieta.pl/pieczone-frytki/