poniedziałek, 8 lutego 2016

PIECZONE GĘSIE NOGI Z MAJERANKIEM I ROZMARYNEM

  • 2 duże gęsie nogi
  • Słodka papryka
  • majeranek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • chilli

Nogi oczyścić, opłukać i delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach. Natrzeć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i majerankiem. Można oprószyć delikatnie chili. Na każdej położyć listek laurowy, w środek gałązki rozmarynu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki.
Mięso wraz z listkami laurowymi i rozmarynem przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać 3 łyżki wody. Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia. Na ostatnie 10 – 15 minut zwiększyć temperaturę do 180 stopni i odkryć naczynie, aby skórka się przypiekła. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i zostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać z ulubionymi dodatkami np. buraczki na ciepło.

Przepis pochodzi z: https://margarytka.blogspot.com/2014/01/pieczone-gesie-nogi-z-majerankiem-i.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz