- 2 duże gęsie nogi
- Słodka papryka
- majeranek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- chilli
Nogi oczyścić, opłukać i delikatnie naciąć skórkę
w kilku miejscach. Natrzeć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i
majerankiem. Można oprószyć delikatnie chili. Na każdej położyć listek laurowy,
w środek gałązki rozmarynu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do
lodówki.
Mięso wraz z listkami laurowymi i rozmarynem
przełożyć do naczynia do zapiekania i wlać 3 łyżki wody. Piekarnik nagrzać do
220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160
stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod
przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas
pieczenia. Na ostatnie 10 – 15 minut zwiększyć temperaturę do 180 stopni i
odkryć naczynie, aby skórka się przypiekła. Po upieczeniu wyciągnąć z
piekarnika i zostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło. Podawać z ulubionymi
dodatkami np. buraczki na ciepło.
Przepis pochodzi z: https://margarytka.blogspot.com/2014/01/pieczone-gesie-nogi-z-majerankiem-i.html
Przepis pochodzi z: https://margarytka.blogspot.com/2014/01/pieczone-gesie-nogi-z-majerankiem-i.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz