środa, 6 kwietnia 2016

GALARETKA W KSZTAŁCIE JAJEK

Ok. 7 sztuk

  • wydmuszki
  • zielony groszek
  • ugotowana marchewka
  • kosteczki szynki gotowanej lub kurczaka
  • listki pietruszki
  • kukurydza
  • papryka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • żelatyna (8-9 łyżek na 1 litr wywaru)


Jajka umyć w ciepłej wodzie, następnie zrobić otwory od strony płaskiej 1,5 cm x 1,5 cm. Wylać zawartość do miseczki, a uzyskane wydmuszki sparzyć wrzątkiem. Do przygotowanej wydmuszki włożyć przygotowane kosteczki z warzyw i wędlin. Rozrób żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu i połącz z bulionem warzywnym. Skorupki zalać bulionem warzywnym z żelatyną, włożyć do jajkowego pudełka i odstawić do stężenia do lodówki. Galaretkę obierać jak ugotowane jajko na twardo. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz