ok. 10 ciasteczek
- 1 duże jabłko lub 2 małe
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajo wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
, dodać do roztrzepanego jaja, wymieszać. Następnie dodać miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon.
Całość ponownie wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok.
15 minut, aby płatki spęczniały.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia wykładać łyżką niewielkie porcje ciasta i formując
płaskie ciasteczka.
Ciastka piec przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste,
następnie delikatnie zsunąć je na kratkę-ruszt i pozostawić do całkowitego
ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowywać je do 2-3 dni w
metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.