sobota, 15 sierpnia 2015

MARGARETKA

Forma 22-24 cm
Ciasto:
140 g mąki
140 g margaryny lub masła
100 g cukru
2 żółtka

Wyrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt tortownicy. Jedną część wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Teraz przygotować masę

Masa:
4 jajka
140 g cukru
1 cukier waniliowy
140 g zmielonych orzechów lub migdałów
Trochę pokrojonych migdałów i orzechów na wierzch

Ubić 4 białka na sztywna pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cukier, cukier waniliowy – lekko wymieszać. Na koniec wsypywać porcjami zmielone orzechy. Delikatnie mieszać. Wyłożyć masę do tortownicy. Na wierzchu położyć drugi placek, posmarować białkiem i posypać zmielonymi orzechami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka ok. 35-40 minut.

Przepis Babci Janki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz