Ciasto:
• 140 g mąki
• 140 g margaryny lub masła
• 100 g cukru
• 2 żółtka
Wyrobić ciasto kruche i podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt tortownicy. Jedną część wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Teraz przygotować masę
Masa:
• 4 jajka
• 140 g cukru
• 1 cukier waniliowy
• 140 g zmielonych orzechów lub migdałów
• Trochę pokrojonych migdałów i orzechów na wierzch
Ubić 4 białka na sztywna pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cukier, cukier waniliowy – lekko wymieszać. Na koniec wsypywać porcjami zmielone orzechy. Delikatnie mieszać. Wyłożyć masę do tortownicy. Na wierzchu położyć drugi placek, posmarować białkiem i posypać zmielonymi orzechami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka ok. 35-40 minut.
Przepis Babci Janki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz