poniedziałek, 13 lipca 2015

RYŻ NA SUSHI

Na 2 osoby – 1,5 szklanki ryżu = 5 liści.
  • 1 szklanka ryżu np. House of Asia
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Ryż dokładnie płuczemy na sitku, odsączamy i przekładamy do garnka. Garnek powinien być stalowy a nie teflonowy. Ryż zalewamy wodą, w proporcji 1 szklanka zimnej wody na 1 szklankę ryżu. Garnek przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i skręcamy na mały ogień. Tak gotujemy 10 min. Po tym czasie garnek odstawiamy na kolejne 10 minut, nie zdejmując pokrywki. W tym czasie przygotowujemy awase-zu. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól, podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po upływie wskazanego czasu, ryż przekładamy do miseczki drewnianej lub plastikowej i mieszamy z awase-zu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz