Mała
blacha
- 30 śliwek z
wyjętymi pestkami, ale nie przepołowione całkowicie
- 2 szklanki mąki
- 2-3 żółtka
- ½ szklanki cukru
pudru
- 125 ml śmietany
- ½ kostki masła lub
margaryny
- 1 łyżeczka proszku
do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie
składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać łyżką. Następnie ręką zagnieść
ciasto (czynność nie wykonywać zbyt długo, ponieważ ciasto bardzo się
rozluźnia).
Podsypać
mąką, rozwałkować na grubość ok. 2
cm . Ułożyć ciasto w blaszce ugniatając go w rogach
palcami. Następnie wykonać w cieście otworki łyżeczką od herbaty (celem
uniknięcia przylepiania się łyżeczki do ciasta należy maczać ją w mące). Do
otworków powkładać śliwki.
Piec
w piekarniku na złoty kolor, a zaraz po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz