wtorek, 18 sierpnia 2015

PLACEK PÓŁKRUCHY ZE ŚLIWKAMI

Mała blacha


  • 30 śliwek z wyjętymi pestkami, ale nie przepołowione całkowicie
  • 2 szklanki mąki
  • 2-3 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 125 ml śmietany
  • ½ kostki masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać łyżką. Następnie ręką zagnieść ciasto (czynność nie wykonywać zbyt długo, ponieważ ciasto bardzo się rozluźnia).
Podsypać mąką, rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Ułożyć ciasto w blaszce ugniatając go w rogach palcami. Następnie wykonać w cieście otworki łyżeczką od herbaty (celem uniknięcia przylepiania się łyżeczki do ciasta należy maczać ją w mące). Do otworków powkładać śliwki.

Piec w piekarniku na złoty kolor, a zaraz po wyjęciu posypać ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz