czwartek, 20 sierpnia 2015

WIŚNIOWKA - nalewka

  • 7 kg wydrylowanych wiśni
  • 3 l spirytusu rektyfikowanego 70%
  • 1,5 l wódki 40%
  • 3 kg cukru

Wiśnie zalać 2,5l spirytusu w słoju nalewkowym (10 litrów). W osobnym litrowym słoiku zalać 0,5l spirytusu pestki. Codziennie wstrząsać, a po 3 dniach do słoja nalewkowego dodać ekstrakt z pestek. Po 10 dniach zlać ze słoja wiśni "sok" do gąsiora.
Wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na kolejne 10 dni. Co jakiś czas (2, 3 dni dobrze wymieszać). Po tym czasie odcedzić przez durszlak ekstrakt i zlać do gąsiora.
Do wiśni dodać 1,5 l wódki. Po 10 dniach (co 2, 3 dni wymieszać) - odcedzić przez durszlak i zlać do gąsiora.
3 ekstrakty połączyć w 10 l butli przez solidne mieszanie. Przed wymieszaniem  - zlać czyste frakcje przez rurkę do butli. Pozostałości z 3 gąsiorów, z osadem, przefiltrować osobno i dolać do butli.  Pozostawić tak długo jak się tylko da - im dłużej tym lepiej. Zlać znad osadu do osobnej butli, osad przefiltrować - frakcje połączyć. Butelkować.
Odcedzone wiśnie zostawić jako dodatek do ciast - w małych porcjach, zamknięte w słoiczkach, załadowane do pełna.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz