czwartek, 7 stycznia 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • 500g fasoli Jaś
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 250g boczku wędzonego
  • 250g kiełbasy
  • 1,5 opakowania pomidorów w puszce
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • suszony majeranek
  • papryczka chili
  • kminek

Fasolę opłukać i zalać ciepłą wodą (+ 5cm), odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować pod przykryciem ok. 2 godzin do miękkości uzupełniając wodę.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Smażyć aż czosnek się zarumieni. Pod koniec dodać oregano i chili. Zalać pomidorami z puszki i pogotować.
Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek oraz kiełbasę. Dodać do ugotowanej fasoli. Podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać razem z pomidorami do fasoli. Wymieszać całość, dodając pieprz, majeranek. Pogotować z 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz