- 500g fasoli Jaś
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 250g boczku wędzonego
- 250g kiełbasy
- 1,5 opakowania pomidorów w puszce
- 2 liście laurowe
- oliwa z oliwek
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- suszone oregano
- suszony majeranek
- papryczka chili
- kminek
Fasolę opłukać i zalać ciepłą wodą (+ 5cm),
odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować pod przykryciem ok. 2
godzin do miękkości uzupełniając wodę.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać
rozgnieciony czosnek, liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego. Smażyć aż
czosnek się zarumieni. Pod koniec dodać oregano i chili. Zalać pomidorami z
puszki i pogotować.
Na osobnej patelni podsmażyć drobno pokrojony boczek
oraz kiełbasę. Dodać do ugotowanej fasoli. Podsmażyć na złoty kolor pokrojoną w
kostkę cebulę. Dodać razem z pomidorami do fasoli. Wymieszać całość, dodając
pieprz, majeranek. Pogotować z 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz