czwartek, 3 marca 2016

KURCZAK po prowansalsku

  • mała pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 mała cebulka
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • 1 pomidor
  • 1/3 cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu
  • przyprawy

Małą cebulkę pokroić w krążki, papryki pokroić w kostkę. Dodać pokrojonego pomidora, cukinię, czosnek. Na patelni teflonowej rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i delikatnie obsmażyć małą pojedynczą pierś z kurczaka, podlać wodą, przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso.
Na patelnię wrzucić warzywa, 1 listek laurowy i posiekane warzywa. Dusić 10 minut, przyprawić do smaku, podlać bulionem, przykryć na kolejne 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Pokrojonego kurczaka oprószyć solą i pieprzem, pokroić w plastry – podawać na warzywach.