niedziela, 6 marca 2016

BOTWINKA

·        pęczek botwinki ok. 400-500 g
·        1 nieduży burak
·        1 mała marchewka
·        1 pietruszka – korzeń
·        bulion (warzywny lub mięsny) – ok. 750 ml
·        100 ml śmietany 18% lub jogurt
·        świeżo wyciśnięty sok z cytryny – 2 łyżki
·        do udekorowania botwinki: natka pietruszki lub szczypiorek

Bulion zagotuj w garnku, a następnie dodaj do niego starte na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz buraka pokrojonego w kostkę. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie dodaj drobno posiekaną botwinkę (łodygi, liście i obrane buraczki). Gotuj wszystkie warzywa do czasu aż będą miękkie.
Następnie zahartuj śmietanę lub jogurt: wlej do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną śmietanę / jogurt rozprowadź w garnku, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj posypaną świeżą zieleniną. Jako dodatek świetnie pasuje również ugotowane na twardo jajko.

Przepis pochodzi z: http://www.zajadam.pl/przepisy-zupy/zupa-botwinka