czwartek, 11 sierpnia 2016

KAWOWY TORT ORZECHOWY Z malinami

Tortownica 23 cm
Sos malinowy i masę do kremu kawowego należy przygotować dzień/wieczór przed pieczeniem tortu.
Sos malinowy:
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 1 szklanka dżemu malinowego
Maliny mrożone wcześniej odmrozić i odsączyć z soku na papierowym ręczniczku kuchennym. Przetrzeć je przez sitko razem z dżemem, usunąć pesteczki. Odstawić.

Krem kawowy z białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 260 g białej czekolady, dobrej jakości
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać czekoladę, kawę, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła. Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.

Składniki na 3 blaty biszkoptowo - orzechowe:
  • 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych, obranych lub zmielonych
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misie malaksera umieścić orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru, kawę i sól. Zmiksować do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone.
W misie miksera utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na gęstą, jasną masę (przystawką do ubijania białek na sztywno). Dodać 1/4 szklanki wody (zimnej) i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Dodać mąkę z orzechami, wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksując. Ubite białka dodawać do masy z żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką.
3 okrągłe formy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Pomiędzy nie, równo rozdzielić masę biszkoptowo - orzechową. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić (mogą delikatnie opaść), uwolnić z formy.

Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, posmarować go 1/3 szklanki sosu malinowego, poczekać 20 minut, wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, posmarować sosem malinowym, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu kawowego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boku ozdobić pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz