12 sztuk
Składniki suche:
- 250 g szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 140 g cukru
Składniki mokre:
- 300g gęstego jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 100g jagód i 200g truskawek
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy
- Cukier puder do oprószenia
Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia,
dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre:
jogurt, olej, jajka oraz ekstrakt. Następnie do składników suchych dodać
składniki mokre, wymieszać niedbale łyżką lub metalową rózgą.
Kilka obrotów wystarczy, mogą pozostać grudki, nie należy
mieszać zbyt długo!
Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na kawałki.
Wymieszać w misce z mąką pszenną. Następnie dodać do ciasta,
wymieszać krótko i delikatnie łyżką.
Formę na muffinki wysmarować miękkim masłem lub wyłożyć
papilotkami.
Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.