wtorek, 9 sierpnia 2016

MUFFINY OWOCOWE


12 sztuk


Składniki suche:

  •     250 g szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 140 g cukru

Składniki mokre:

  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 Dodatkowo:

  • 100g jagód i 200g truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy
  • Cukier puder do oprószenia

Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jogurt, olej, jajka oraz ekstrakt. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać niedbale łyżką lub metalową rózgą.
Kilka obrotów wystarczy, mogą pozostać grudki, nie należy mieszać zbyt długo!
Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na kawałki.
Wymieszać w misce z mąką pszenną. Następnie dodać do ciasta, wymieszać krótko i delikatnie łyżką.
Formę na muffinki wysmarować miękkim masłem lub wyłożyć papilotkami.
Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.