niedziela, 7 sierpnia 2016

MIODOWNIK

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
  • powidła śliwkowe
Masa orzechowa
  • 300 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa
  • budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z dodatkiem 150g cukru
  • 300 g masła


Zaczynamy od ugotowania budyniu - z dodatkiem cukru pudru i odstawiamy go w chłodne miejsce, żeby wystygł.
Na stolnicy (bądź w odpowiednim mikserze) siekamy składniki ciasta. Zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru - uważając, żeby nie przypiec za bardzo! Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do tzw. "suchego patyczka".
Następnie pieczemy drugi placek. W między czasie w rondelku smażymy składniki masy orzechowej (nie za długo bo będzie skorupa) i rozsmarowujemy na trzecim - jeszcze surowym - placku, który potem pieczemy.
Już chłodny budyń ucieramy z masłem.

Bierzemy pierwszy placek (ten bez orzechów) - smarujemy powidłami, potem masą budyniową, przykrywamy plackiem numer dwa, smarujemy znowu powidłami, masą budyniową i przykrywamy plackiem numer trzy - tym z orzechami. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz