sobota, 17 września 2016

ORZECHOWE KWIATKI


20 sztuk

  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 170 g maki
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka



Masło, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę. Dodać sól, zmielone orzechy i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto.
Włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na placek grubości 3 mm, wycinać ciasteczka – kwiatki, w środek każdego wcisnąć połówkę orzecha. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut.

czwartek, 15 września 2016

TORT CZEKOLADOWY

Tortownica 21 cm

Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
  • 170 g maki pszennej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 300 g cukru brązowego
  • 3 średnie jajka
  • 80 ml maślanki
Masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki brązowego
Tortownicę wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Dno posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Ciasto: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do czystej miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką.
Delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie i polewę: czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do miski. W rondelku podgrzać śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelać do miski z czekoladą, mieszać aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełożyć wystudzoną, gęstą masą i posmarować nią wierzch.

Zrobić dekorację: roztopić czekoladę i rozsmarować ją cienką warstwą na desce do krojenia. Odczekać około 1 godziny, aż masa stężeje, ale będzie jeszcze wystarczająco miękka, aby można ją było formować. Ostrym nożem zrobić wiórki z czekolady i ułożyć je na cieście. Tort trzymać w chłodnej części mieszkania. Nie ma potrzeby wstawiania go do lodówki.



piątek, 2 września 2016

MUFFINY Z JABŁKAMI I ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ


12 sztuk
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka ( np. papierówki)



Kruszonka:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 1 łyżka masła
  • ½  łyżeczki cynamonu

Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem. Dodać mleko, jogurt, wanilię i olej , wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek i krótko wymieszać (ciasto będzie dosyć gęste).
Wsypać pokrojone na cząstki jabłka i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Nałożyć do foremek i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).


czwartek, 1 września 2016

PLACEK BISZKOPTOWY z owocami

Forma 26 cm

  • 5 jaj
  • 350 g mąki tortowej
  • 300 g cukru pudru (może być mniej)
  • ¾ kostki margaryny (lub 2/3) - rozpuścić
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ucierać żółtka z cukrem, dodawać mąkę, tłuszcz (rozpuszczony i ostudzony) oraz proszek do pieczenia.
Ubić pianę z białek, do których w razie potrzeby można dodać trochę cukru. Wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do średniej wielkości tortownicy i na koniec powciskać owoce.

Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 35-45 minut. 

Przepis własny

czwartek, 25 sierpnia 2016

SERNIK TRADYCYJNY

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy lub rumowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/
  • bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.


Dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową. 

czwartek, 11 sierpnia 2016

KAWOWY TORT ORZECHOWY Z malinami

Tortownica 23 cm
Sos malinowy i masę do kremu kawowego należy przygotować dzień/wieczór przed pieczeniem tortu.
Sos malinowy:
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 1 szklanka dżemu malinowego
Maliny mrożone wcześniej odmrozić i odsączyć z soku na papierowym ręczniczku kuchennym. Przetrzeć je przez sitko razem z dżemem, usunąć pesteczki. Odstawić.

Krem kawowy z białej czekolady
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 260 g białej czekolady, dobrej jakości
  • 3 łyżki i 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Kremówkę przelać do garnuszka, dodać czekoladę, kawę, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
Przed samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła. Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.

Składniki na 3 blaty biszkoptowo - orzechowe:
  • 1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych, obranych lub zmielonych
  • 1 szklanka mąki pszennej, przesianej
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W misie malaksera umieścić orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru, kawę i sól. Zmiksować do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone.
W misie miksera utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na gęstą, jasną masę (przystawką do ubijania białek na sztywno). Dodać 1/4 szklanki wody (zimnej) i ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Dodać mąkę z orzechami, wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksując. Ubite białka dodawać do masy z żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką.
3 okrągłe formy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Pomiędzy nie, równo rozdzielić masę biszkoptowo - orzechową. Wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić (mogą delikatnie opaść), uwolnić z formy.

Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, posmarować go 1/3 szklanki sosu malinowego, poczekać 20 minut, wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, posmarować sosem malinowym, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4 szklanki kremu kawowego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boku ozdobić pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.

wtorek, 9 sierpnia 2016

MUFFINY OWOCOWE


12 sztuk


Składniki suche:

  •     250 g szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 140 g cukru

Składniki mokre:

  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 Dodatkowo:

  • 100g jagód i 200g truskawek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka miękkiego masła do wysmarowania formy
  • Cukier puder do oprószenia

Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać sól i cukier, dokładnie wymieszać.
W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki mokre: jogurt, olej, jajka oraz ekstrakt. Następnie do składników suchych dodać składniki mokre, wymieszać niedbale łyżką lub metalową rózgą.
Kilka obrotów wystarczy, mogą pozostać grudki, nie należy mieszać zbyt długo!
Owoce umyć i osuszyć. Większe pokroić na kawałki.
Wymieszać w misce z mąką pszenną. Następnie dodać do ciasta, wymieszać krótko i delikatnie łyżką.
Formę na muffinki wysmarować miękkim masłem lub wyłożyć papilotkami.
Nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

niedziela, 7 sierpnia 2016

MIODOWNIK

Ciasto
  • 500 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody
  • powidła śliwkowe
Masa orzechowa
  • 300 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa
  • budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z dodatkiem 150g cukru
  • 300 g masła


Zaczynamy od ugotowania budyniu - z dodatkiem cukru pudru i odstawiamy go w chłodne miejsce, żeby wystygł.
Na stolnicy (bądź w odpowiednim mikserze) siekamy składniki ciasta. Zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Wkładamy na conajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na blaszce i pieczemy przez około 10-15 minut - do uzyskania złocistego koloru - uważając, żeby nie przypiec za bardzo! Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) do tzw. "suchego patyczka".
Następnie pieczemy drugi placek. W między czasie w rondelku smażymy składniki masy orzechowej (nie za długo bo będzie skorupa) i rozsmarowujemy na trzecim - jeszcze surowym - placku, który potem pieczemy.
Już chłodny budyń ucieramy z masłem.

Bierzemy pierwszy placek (ten bez orzechów) - smarujemy powidłami, potem masą budyniową, przykrywamy plackiem numer dwa, smarujemy znowu powidłami, masą budyniową i przykrywamy plackiem numer trzy - tym z orzechami. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy na 24h do lodówki. 

środa, 27 lipca 2016

OWSIANKA Z OWOCAMI

  • 3 łyżki płatków owsianych (najlepiej nie błyskawicznych)
  • 1 łyżka siemię lnianego
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżeczka orzechów włoskich (tzw. 2-3 orzełki pokruszone)
  • 1 łyżeczka żurawiny
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 100 g owoców (polecam 50 g malin i 50 g borówek amerykańskich)


Owsiankę najlepiej przygotować wieczorem, dzień przed spożyciem. Chodzi o to, by płatki owsiane przed zjedzeniem zostały dobrze namoczone, bo w przeciwnym razie pobiorą wodę z naszego przewodu pokarmowego z innymi cennymi składnikami mineralnymi. W dniu konsumpcji dodaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego, wymieszaj, a na wierzch posyp umyte owoce.

wtorek, 5 lipca 2016

DORSZ W PORACH z pieczonymi ziemniakami

  • 2 filety z dorsza bez skóry i ości - 200 g
  • por
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • 4 średnie ziemniaki
  • Papryka w proszku
  • Tymianek
  • Zioła prowansalskie
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

Filety z dorsza umyć, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 15 minut. W tym czasie pora umyć i pokroić na cienkie talarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać kawałki pora, posolić i dusić 10 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać jogurt i zamieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie talarki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (obok dorsza). Talarki wysmarować oliwą z oliwek i posypać przyprawami. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Upieczonego dorsza położyć na talerzach. Polać porowo-jogurtowym sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem. Dodać ziemniaczki. 

środa, 22 czerwca 2016

TORT ŚMIETANKOWO - TRUSKAWKOWY

Tortownica 23 - 24cm

Ciasto:
  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • ¼ szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej szpatułką).
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Do formy wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
Do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 ½ szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
Z podanych składników ugotować kompot truskawowy: truskawki odszypułkować, zalać zimną wodą, wymieszać z cukrem. Gotować tylko do momentu zagotowania, ściągnąć z palnika i wystudzić. Odcedzić.

Masa śmietanowa:
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serca mascarpone
  • 5 pełnych łyżek cukru pudru
  • ok. 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół

Śmietanę kremówkę (schłodzoną) ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać do niej serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Ja to robię w dalszym ciągu mikserem, potrzebujemy zaledwie kilka jego obrotów, by masa się nie zwarzyła. Najbezpieczniej zrobić to drewnianą łyżką.

Wykonanie tortu:

Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i naponczować resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować - u mnie są to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Ozdobić truskawkami. Schłodzić.

poniedziałek, 20 czerwca 2016

SOS WINEGRET

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (ewentualnie octu)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Do przygotowania winegretu najlepiej jest użyć zwykłego słoika, na przykład po dżemie. Winegret musi być dobrze wymieszany, dlatego warto go przygotowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, którym można energicznie potrząsać, nie ryzykując konieczności późniejszego mycia ścian i mebli w kuchni.

Wciskamy do słoika sok z cytryny. Dodajemy musztardę, oliwę oraz łyżkę miodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy dokładnie słoik i potrząsamy nim energicznie kilkanaście razy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i powstała jednolita emulsja o żółtawobrązowej barwie.

piątek, 17 czerwca 2016

PLACEK DROŻDŻOWY z kruszonką

Blacha 26 cm, ale 28 cm będzie też dobra, bo ciasto wychodzi bardzo wysokie.
  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g drożdży
  • 3 - 4 żółtka w zależności od wielkości jajka
  • 150 g cukru (1 szklanka)
  • 500 ml mleka
  • ½ kostki margaryny (ja używam Kasię)
  • 1 cukier wanilinowy
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie w miseczce rozkruszamy drożdże i posypujemy łyżeczką cukru. Sprawdzamy, czy mleko jest ciepłe (nie gorące), wtedy odlewamy 3 łyżki, które łączymy z naszymi drożdżami i cukrem. Energicznie mieszamy, tak aby wszystko ładnie się połączyło i rozpuściło. Odstawiamy miseczkę w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Do reszty mleka dodajemy margarynę, wcześniej odcinając z naszej ½ kostki 1cm pasek (będzie na kruszonkę). Odstawiamy na bok i czekamy aż margaryna się rozpuści.
Do dużej miski wsypujemy 300 g mąki, 140 g cukru, 3 żółtka, mieszamy kopystką. Sprawdzamy czy mleko z margaryną się połączyło oraz nie jest gorące, (dobrze jak będzie ciepłe) i wlewamy do miski. Mieszamy ponownie kopystką do połączenia składników. Kiedy nasze droższe ładnie już urosły, je również dolewamy do ciasta i rozpoczynamy intensywne mieszanie. Mieszamy, podrywając ciasto od spodu, tak jakbyśmy chcieli je napowietrzyć. Dodajemy resztę mąki i dalej napowietrzamy. Może się okazać, że ciasto wymaga większej lub mniejszej, ostatniej porcji mąki. Jak składniki się połączą, a my dalej napowietrzamy, zaczną powstawać takie purchle, to oznacza, że ciasto jest idealne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Potrzeba około 30 minut.
A teraz czas na kruszonkę. Do miski dajemy nasz odkrojony pasek margaryny, dodajemy cukier wanilinowy, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Całość ugniatamy palcami aż się połączy, a w rękach będą pozostawać nam grudki, ważne by nie kleiły się nam do rąk. Mąką operujemy na wyczucie.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je do wysmarowanej margaryną tortownicy, wyrównujemy wierzch, który smarujemy białkiem. Na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40 min na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

Przepis własny

wtorek, 7 czerwca 2016

TORT LEŚNY MECH

Tortownica 21 cm

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
  • 320 ml cukru
  • 320 ml oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125g serca mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny / sok z cytryny
  • 1 owoc granatu

Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć i zblenderować z połową oleju. Jajka ubić z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlać olej ze szpinakiem, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować krótko na najniższych obrotach. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez około 50 minut do  tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na dwa lub 3 blaty. Górną część ciasta pokruszyć, dolną umieścić z powrotem w blaszce. Składniki masy umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego. Jeśli mamy 3 blaty to masę podzielić na pół. Jeśli jeden, to wykładamy do złożonej tortownicy całość masy, na wierzch układamy pokruszone ciasto i posypujemy owocem granatu.





środa, 25 maja 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM


ok. 10 ciasteczek

  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jajo wbić do miski i roztrzepać widelcem.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać do roztrzepanego jaja, wymieszać. Następnie dodać miód, olej, płatki owsiane oraz cynamon.
Całość ponownie wymieszać i zostawić pod przykryciem na ok. 15 minut, aby płatki spęczniały.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżką niewielkie porcje ciasta i formując płaskie ciasteczka.
Ciastka piec przez ok. 12-15 minut, aż będą złociste, następnie delikatnie zsunąć je na kratkę-ruszt i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przy zrobieniu większej ilości przechowywać je do 2-3 dni w metalowej puszce lub pojemniku hermetycznym.

piątek, 20 maja 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANAMI I ŻURAWINĄ


 12 sztuk
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 małe banany
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

Pokrojone na mniejsze kawałki banany umieszczamy w melakserze razem z miodem i miksujemy (można tę czynność wykonać też widelcem). Dodajemy do płatków owsianych - mieszamy łyżką.
Na koniec dorzucamy suszoną żurawinę.
Formujemy z masy niewielkie ciasteczka, spłaszczając delikatnie (pamiętajmy, że ciasteczka się nie rozpływają, pozostaną takiej wielkości i grubości, jakie uformujemy przed pieczeniem) i kładziemy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.
Studzimy na kratce.

wtorek, 10 maja 2016

ORZEŹWIAJACY NAPÓJ na pozbycie się tłuszczu

  • 1,5 l wody mineralnej
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 zielony ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
  • 1 cytryna, umyta i pokrojona w plasterki
  • 1 garstka świeżych listków mięty

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Napój przykrywamy i zostawiamy w lodówce na noc. Pić przez cały następny dzień.

sobota, 9 kwietnia 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z BANANAMI


  • 3 banany (po zmiksowaniu 350 ml)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki otrębów granulowanych (śliwkowych)
  • ½  szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

Banany zmiksuj. Dodaj do nich jajko, olej i syrop z agawy lub miód. Wymieszaj widelcem.
Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, dodaj przygotowane mokre składniki i razem dokładnie wymieszaj.
Mokrymi rękami formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą kulkę spłaszcz łyżką.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

piątek, 8 kwietnia 2016

CIASTECZKA OWSIANE Z BAKALIAMI, BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU


  • 200g mieszanki orzechów (orzechy włoskie, laskowe, migdały)
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g nasion (siemię lniane, słonecznik, sezam)
  • 100g płatków owsianych
  • 2 roztrzepane białka lub 1 całe jajko
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy

Orzechy posiekać lub rozbić w woreczku tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać orzechy, żurawinę, nasiona, płatki i miód lub syrop. Białka ubić lekko widelcem i dodać do mieszanki.
Ciasteczka nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec do suchości (złotawy kolor) ok. 12 min.
Studzić na kratce.

czwartek, 7 kwietnia 2016

DORSZ w sosie szpinakowym

  • 250g fileta z dorsza
  • ½ opakowania szpinaku – ok. 200g
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści sałaty
  • kiszona kapusta

Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i piec w folii aluminiowej ok. 15-20 minut. Na rozgrzana patelnię wrzuć zamrożony szpinak, dodać czosnek i dusić do rozmrożenia się szpinaku. Pod koniec duszenia dodać jogurt. Upieczoną rybę polać sosem. Potrawę podawać z sałatą z łyżką jogurtu lub kapustą kiszoną.


środa, 6 kwietnia 2016

GALARETKA W KSZTAŁCIE JAJEK

Ok. 7 sztuk

  • wydmuszki
  • zielony groszek
  • ugotowana marchewka
  • kosteczki szynki gotowanej lub kurczaka
  • listki pietruszki
  • kukurydza
  • papryka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • żelatyna (8-9 łyżek na 1 litr wywaru)


Jajka umyć w ciepłej wodzie, następnie zrobić otwory od strony płaskiej 1,5 cm x 1,5 cm. Wylać zawartość do miseczki, a uzyskane wydmuszki sparzyć wrzątkiem. Do przygotowanej wydmuszki włożyć przygotowane kosteczki z warzyw i wędlin. Rozrób żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu i połącz z bulionem warzywnym. Skorupki zalać bulionem warzywnym z żelatyną, włożyć do jajkowego pudełka i odstawić do stężenia do lodówki. Galaretkę obierać jak ugotowane jajko na twardo. 

czwartek, 31 marca 2016

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka marchewki grubo startej
  • 1 szklanka ananasa naturalnego lub jabłek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać olej. Wymieszać następnie dodać marchewkę, ananasa lub jabłka, orzechy włoskie oraz rodzynki sparzone wrzątkiem.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 – 45 minut.

Przepis własny

środa, 30 marca 2016

GOLONKA gotowana (z wody)

  • 1 duża golonka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kilka ziaren  ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz

Golonkę dokładnie oczyszczamy i myjemy. Wkładamy ją do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny łyżką cedzakową. Dodajemy oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem,

Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą oraz musztardą lub chrzanem.

niedziela, 27 marca 2016

INDYK W CAŁOŚCI

  • 1 indyk (4 – 5 kg)
  • Masło
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • sok z cytryny
  • przyprawy wg uznania


Indyka natrzeć w środku i na zewnątrz masłem, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką oraz innymi przyprawami (można skropić sokiem z cytryny). Odstawić w chłodne miejsce na ok. 6 godzin. Naczynie do pieczenia posmarować tłuszczem, włożyć tuszkę i piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przeznaczając na każdy kilogram mięsa około 1 godziny pieczenia. Godzinę przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę i zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i do końca pieczenia co kilkanaście minut polewać mięso powstałym sosem. 

Przepis własny

czwartek, 24 marca 2016

PUSZYSTE PIERNICZKI


  • 700g mąki 
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany (12% albo 18%)
  • ½ szklanki cukru 
  • ½  kostki margaryny
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • karmel (2 łyżki cukru + 2 łyżki wody)

Miód roztopić z margaryną i połączyć z przyprawą do pierników w rondelku.
Zrobić karmel (gotować składniki, aż się troszkę zrumieni), dodać do miodu.
Całość ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ostudzoną masę. Cały czas ucierając, dodać proszek do pieczenia, sodę, śmietanę i mąkę. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrównać.
Owinąć w folię i zostawiamy na noc w lodówce, żeby stężało.
Nazajutrz rozwałkować ciasto na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Układać na natłuszczonej blasze, można posmarować roztrzepanym białkiem (wtedy po upieczeniu będą się błyszczeć) i piec w 180 stopniach aż się zrumienią - ok. 11 - 13 minut.
Po wystygnięciu polukrować i ozdobić. Jeśli wsadzisz ostudzone pierniczki do metalowej puszki i dołożysz kawałek jabłka, pierniczki zrobią się mięciutkie.

wtorek, 22 marca 2016

KAPUSTA Z GRZYBAMI (NA PASZTECIKI)

  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ szklanki białego wina lub domowego buliony (ewentualnie wody)
  • ¼ szklanki wody
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Podgrzybki rozmrozić i pokroić na kawałki. Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na dużej i głębszej patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić oraz delikatnie zrumienić ją przez około 5 minut. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, kminek, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć przez minutę.
Dodać rozmrożone grzyby i dalej smażyć przez minutę. Wlać wino lub wodę oraz dodatkową wodę i zagotować. Przykryć i gotować przez około 10 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przemieszać.

Następnie zdjąć pokrywę i gotować przez około 10 minut aż nadmiar płynu wyparuje, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę extra vergine. Pogotować jeszcze przez 1 - 2 minuty i odstawić z ognia.

Przepis własny

sobota, 19 marca 2016

KOLOROWY KURCZAK ze szpinakiem

  • 400g szpinaku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy
  • łyżeczka oliwy


Szpinak, jeśli jest mrożony – rozmrozić, paprykę pokroić w kostkę. Składniki wymieszać na patelni na łyżce wody, dodać wyciśnięty przez prasowaczkę czosnek i przyprawy, na końcu dodać przysmażonego na łyżeczce oliwy (pokrojonego w kostkę) kurczaka i wszystko razem wymieszać.

czwartek, 17 marca 2016

GOLONKA PIECZONA wg Macieja Kuronia

  • 3 golonki
  • kilka ziemniaków
 Zalewa:
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól
 Bejca:
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprz
  • sól


Golonki oczyścić i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku. Gotować 2 godziny.
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Naciąć w kratkę skórę na golonkach .
Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ponad godzinę.

Podawać z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.





wtorek, 15 marca 2016

SZASZŁYKI Z KREWETEK W SŁODKO-OSTREJ MARYNACIE

  • 500 g obranych krewetek
  • 2 łyżki miodu
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry

Krewetki rozmrażamy. Obieramy. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie ok. 1 godziny. Składniki marynaty mieszamy, krewetki wkładamy do zalewy i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Krewetki nadziewamy na patyczki i grillujemy lub smażymy na patelni grillowej (z 2 łyżkami oliwy) po 3 minuty.

Gotowe szaszłyki podajemy z zieloną sałatą.

Przepis pochodzi z: https://kuchnialidla.pl/product/Szaszlyki-z-krewetek-w-slodko-ostrej-marynacie