Tortownica 23 cm
Sos malinowy i masę do kremu kawowego należy
przygotować dzień/wieczór przed pieczeniem tortu.
Sos malinowy:
- 1 szklanka
świeżych lub mrożonych malin
- 1 szklanka dżemu
malinowego
Maliny
mrożone wcześniej odmrozić i odsączyć z soku na papierowym ręczniczku
kuchennym. Przetrzeć je przez sitko razem z dżemem, usunąć pesteczki. Odstawić.
Krem
kawowy z białej czekolady
- 600 ml śmietany
kremówki 36%
- 260 g białej czekolady, dobrej jakości
- 3 łyżki i 1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Czekoladę
posiekać na drobne kawałki.
Kremówkę
przelać do garnuszka, dodać czekoladę, kawę, postawić na palnik i podgrzewać,
aż czekolada i kawa się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika,
przykryć folią spożywczą, ostudzić. Włożyć do lodówki na całą noc (12 h).
Przed
samym wykonaniem tortu powyższą masę wyjąć z lodówki, przelać do misy miksera i
ubić do momentu powstania gęstego kremu (jak bitą śmietanę, przystawką do
ubijania białek), uważając by nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwarzyła. Gotowy
krem przechowywać cały czas w lodówce.
Składniki
na 3 blaty biszkoptowo - orzechowe:
- 1 szklanka
orzechów laskowych, podprażonych, obranych lub zmielonych
- 1 szklanka mąki
pszennej, przesianej
- 1 i 1/4 szklanki
drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka kawy
rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 dużych jajek,
białka i żółtka osobno
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
W
misie malaksera umieścić orzechy, mąkę, 1/4 szklanki cukru, kawę i sól.
Zmiksować do momentu, aż orzechy będą całkowicie zmielone.
W
misie miksera utrzeć żółtka z 1/2 szklanki cukru na gęstą, jasną masę
(przystawką do ubijania białek na sztywno). Dodać 1/4 szklanki wody (zimnej) i
ekstrakt z wanilii. Zmiksować. Dodać mąkę z orzechami, wymieszać.
W
osobnym naczyniu ubić na sztywno białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać
pozostały cukier (1/2 szklanki), miksując. Ubite białka dodawać do masy z
żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką.
3
okrągłe formy o średnicy 23 cm
wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Pomiędzy nie,
równo rozdzielić masę biszkoptowo - orzechową. Wyrównać. Piec w temperaturze
175ºC przez około 18 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika,
wystudzić (mogą delikatnie opaść), uwolnić z formy.
Na paterze położyć pierwszy z blatów
biszkoptowych, posmarować go 1/3 szklanki sosu malinowego, poczekać 20 minut,
wyłożyć 3/4 szklanki kremu kawowego, wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat
ciasta, posmarować sosem malinowym, odczekać 20 minut i wyłożyć kolejne 3/4
szklanki kremu kawowego. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boku
ozdobić pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.